Revizorski izvještaj KK Cibona za 2019. godinu - gdje je zapelo?

Sukladno stavku 2, članka 32. Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija (KK “Cibona” je registrirana kao udruga tj. neprofitna organizacija), financijski izvještaji neprofitnih organizacija koje su u prethodnoj godini imale ukupan prihod iznad deset milijuna kuna, podliježu reviziji koja se obavlja sukladno revizijskim propisima.

 

Sukladno stavku 3 istog članka istog Zakona, neprofitne organizacije iz stavaka 1. i 2. ovoga članka dužne su do 30. lipnja tekuće godine objaviti na svojim mrežnim stranicama revizorsko izvješće o obavljenoj reviziji godišnjih financijskih izvještaja, odnosno o uvidu u financijske izvještaje za prethodnu godinu.

 

Prema javno dostupnom Financijskom izvješću za 2019. godinu objavljenom na mrežnim stranicama, vidljivo je da je KK “Cibona” u 2019. godini imala prihod od 14.093.831,00 kn, pa je u zakonskoj obvezi objaviti revizijski izvještaj o poslovanju Kluba za 2020. godinu.

 

Unatoč zakonskoj obvezi, revizijski izvještaj za 2019. godinu još uvijek nije objavljen, tj. kasni se s njegovom objavom pet (5) mjeseci.

 

Ne želeći u ovom trenutku ulaziti dublje u analizu onoga što je navedeno u revizorskom izvješću za 2018. godinu (nemamo želudac za to), a s obzirom na sve nebuloze koje se događaju u i oko našeg najdražeg kluba zadnjih godina,  mi kao udruga osnovana upravo s ciljem očuvanja identiteta, promicanja ugleda i razvitka KK “Cibona”, poticanja i praćenja rada sadašnje i svih budućih uprava KK “Cibona”, kao i ciljem zalaganja za transparentno poslovanje i poštivanje statuta KK “Cibona”, javno postavljamo sljedeća pitanja Upravi kluba i Ministarstvu financija, a imajući i u vidu činjenicu da su mnogi naši članovi istodobno i članovi KK “Cibona” koji prema Statutu imaju pravo na transparentne i pravodobne informacije:

 

1. Zašto se kasni s objavom revizorskog izvještaja i je li on uopće zatražen i napravljen?

 

2. Je li Ministarstvo financija reagiralo na kršenje zakona o obveznoj javnoj objavi revizije za neprofitne organizacije s preko 10 milijuna kuna prihoda, a ako nije, zašto nije?

 

3. Kako je moguće da Grad Zagreb i dalje financira klub bez ikakve kvalitetne provjere financijskog stanja Cibone s obzirom na javno poznate poslovne, rezultatske i marketinške dubioze?


Od trenutne uprave kluba ne tražimo osvajanje ABA lige, otvaranje pristojnog fan shopa ili odblokiranje navijača na društvenim mrežama, znamo da to nisu u stanju ostvariti, ali tražimo jedno, a to je poštivanje zakona u svakom trenutku.